De zin van nergens zin in hebben

Ken je dat? Je vindt dat je altijd maar wat te doen moet hebben. Iets nuttigs, iets zinvols. Dit kan een stemmetje in jezelf zijn of een oud patroon in jou. Mijn moeder zei altijd dat ik toch wel iets nuttigs moest doen. Ja, dat stemmetje heb ik heel lang horen resoneren in mij. Soms nog, hoor! Dan komt er een brede glimlach op mijn gezicht.

Hoe is jullie ervaring hiermee?

“Heb je het huiswerk al af?”
“Is je kamer al opgeruimd?”
“Ben je al naar oma geweest?”
“Heb je die of die al terug gebeld?”
“Heb je de was al in de mand gedaan?”
”Heb je tanden al gepoetst?”

Of

“Ga toch lekker buiten spelen.”
“Ga gamen!”
“Vraag of er iemand bij jou komt spelen.”
“Ga de hond even uitlaten.”
“Zit je toch niet zo te vervelen.”

Je wordt er helemaal dol van. Je hebt gewoon geen zin!!!!! Geen zin om ook maar iets te doen van wat er gevraagd of voorgesteld wordt.

NU EVEN NIET. JE HEBT GEWOON GEEN ZIN.

Probeer het eens te laten gaan en er gewoon aan toe te geven. Je zult zien dat het vanzelf over waait zonder inmenging van iets of iemand.

Er zijn dan ook nog goedbedoelde opmerkingen als: “Dan moet je gewoon zin maken.”
Soms is dat fijn als mensen je een zetje willen geven. Dat helpt weleens.

Meestal niet en je weet heel diep van binnen dat ‘NU EVEN NIET’ jou meer gaat brengen dan maar door te hollen en dingen tegen je zin in te doen. Als je weer zin erin hebt gaat het meestal sneller, heb je er plezier in en is het klusje zo geklaard.

Het geen zin hebben is ook een manier om je terug te trekken uit de drukte van de dagelijkse verplichtingen. Vaak voel je goed aan dat je helemaal nergens zin in hebt, maar gun je jezelf of je kind geen tijd om helemaal niets te doen, gewoon omdat er nog zoveel moet.

Als we dit te lang negeren en hier geen gehoor aan geven is ons lichaam heel wijs en zegt: “Nu stop je, maak pas op de plaats, want je hebt koorts, griep, buikpijn, hoofdpijn of….”. Vul zelf maar in.

Dan mag je, nee, moet je of kan je niet anders meer dan niets doen. En zo krijgt jouw lichaam rust om te herstellen en op te laden.

Ze zeggen dat zo mooi in het Italiaans “Dolce far niente” ; Het zalige nietsdoen.

Het is niet alleen voor in de vakantie weggelegd hoor. Juist deze momenten voor jezelf, en ook voor je kind inbouwen en reserveren geeft nieuwe impulsen, je kunt weer opladen, nieuwe energie genereren, en daarna heb je gewoon weer zin om……. Laat je verrassen met wat er vanuit het dolce far niente bij jou mag ontstaan.

Het is natuurlijk een ander verhaal als dit structureel, te vaak en te lang voorkomt. Dan wordt het tijd om een bezoekje aan een dokter of andere deskundige te brengen.

shutterstock_335897828

AAAAAANNNNN TAAAAAAFEL……

AAAAAANNNNN  TAAAAAAFEL……

Ken je die reclame nog? De moeder roept alle namen van haar kinderen die aan tafel moeten komen. Ik vond het kostelijk te zien uit welke uithoeken ze allemaal kwamen.

Zie je het voor je? Je bent je kerstmaaltijd aan het voorbereiden. Met of zonder stress. Zonder stress beleef je meer plezier aan de voorbereidingen en smaakt het eten nóg lekkerder. Probeer het maar eens. Wedden dat het werkt?!

De tafel is gedekt en je roept: “Aaaaaannn taaaafel!” Waar is iedereen? Ze komen echt niet direct aangesneld. De één zit net aan de telefoon te babbelen met een vriendje, de ander is een spelletje aan het doen, de derde wil nog even zijn level van het computerspel uitspelen en pa laat de hond uit. Wat een relaxte sfeer. “Mmmmm … niet zo handig van mij om te tetteren dat iedereen aan tafel moet komen, als ze zo lekker bezig zijn.” Voortaan maar even op tijd aankondigen dat het bijna tijd is om aan tafel te gaan.

Alles loopt op rolletjes en na een kwartier zit iedereen aan tafel.

Hoe verloopt de maaltijd?
Hoe is de sfeer?
Heb ik wel lekker gekookt?
Valt het cadeautje dat ik voor mijn schoonmoeder heb gekocht wel in goede aarde?
Is het wel handig dat die twee naast elkaar zitten?
Zouden ze nu weer ruzie gaan maken?
Moet mijn kind de hele tijd blijven zitten of mag hij tussendoor van tafel lopen?
Gewoonlijk eet hij nooit met vork en mes. Als hij dat nu wel moet, dan breekt de hel los.

Ken je die gedachtespinsels die door je hoofd fladderen?
Laat lekker los en ga genieten van de mensen die voor, rond, met en na de kerst bij je zijn.
Geniet van de voorbereidingen en betrek je kinderen, familieleden of vrienden hierbij als ze dit willen.
Willen ze niet, ook prima.

IMG_6909

Doe wat bij jou en jouw gezinsleden past en ga niet ineens anders doen, omdat je denkt dat het zo hoort of eigenlijk moet. Of…. “Wat zouden zij er wel niet van denken”? Niet doen hoor… Zonde van de energie. En dat wat nog over is, wil je graag gebruiken om te genieten.

Als je echt een bepaalde gewoonte in je gezin wilt veranderen, is kerst daar een uitgelezen moment voor, maar niet heus!!!!!!

Doe dat lekker als je daar aan toe bent en als je het echt vanuit je hart wilt. Je houdt jezelf anders voor de gek en je gezin ook. Dat gaat zeker niet werken.

Veranderen van gewoonten en doorbreken van patronen vraagt tijd, moed en geduld.
Het is dus niet handig om dat rond deze tijd te willen. Misschien een uitdaging voor het nieuwe jaar?

Ik wens jullie mooie, relaxte, liefdevolle, harmonieuze, zalige en stralende feestdagen toe.

 

 

Mini(d)ful Sinterklaas vieren !!!?????

Praktijk Sylvana 6

Kan dat? Ja hoor dat kan. Bij uitstek een feest om mindfulness te oefenen en in praktijk te brengen. Het is niets meer en niets minder dan er met je aandacht bij zijn.

Hoe leuk kan het zijn om met aandacht een gedicht voor iemand te maken, een cadeautje te kopen, een surprise te maken. Ook voor iemand waar je nu net niets voor weet of die je liever niet had getrokken bij de lootjes. Een ultieme uitdaging.

Een heel gezellig feest, maar ook druk, spannend en vol met dingen die je wilt of moet.

Sintfeest op school, bij opa en oma, en nog de andere opa en oma en op het werk. Voor sommige kinderen en volwassenen te veel prikkels te veel spanning. Je hebt helemaal geen zin om met je kind al die verschillende sintfeesten af te lopen en vind je het feest op school en thuis meer dan genoeg.

 

Aanvoelen en aangeven wanneer het voor jou of je kind genoeg is of te veel wordt.

Het is niet gemakkelijk als je weet dat iemand jou dat niet in dank gaat afnemen. Het is een keuze die je zelf mag afwegen. Wat weegt voor jou zwaarder….een oververmoeid huilend  kind, een gestreste  mama of papa of een boze teleurgestelde……..vul zelf maar in.

Een tijd om samen met je kind lekker te genieten; samen op de bank  met een beker  chocolademelk, de geur van zelfgebakken kruidnootjes in huis, knutselen, zingen, verhaaltje lezen, lekker een wandeling in de decemberstorm. Alle zintuigen worden op deze manier weer wakker geschud. Ruiken, proeven, voelen, horen. Deze ervaringen en herinneringen worden opgeslagen en gaan je leven lang mee. Deze zijn onbetaalbaar!!!!

Wat een cadeau aan jezelf en je kind.

 

Ik wens jullie een Mini(d) ful, liefdevol en stressvrij Sinterklaasfeest.