De zin van nergens zin in hebben

Ken je dat? Je vindt dat je altijd maar wat te doen moet hebben. Iets nuttigs, iets zinvols. Dit kan een stemmetje in jezelf zijn of een oud patroon in jou. Mijn moeder zei altijd dat ik toch wel iets nuttigs moest doen. Ja, dat stemmetje heb ik heel lang horen resoneren in mij. Soms nog, hoor! Dan komt er een brede glimlach op mijn gezicht.

Hoe is jullie ervaring hiermee?

“Heb je het huiswerk al af?”
“Is je kamer al opgeruimd?”
“Ben je al naar oma geweest?”
“Heb je die of die al terug gebeld?”
“Heb je de was al in de mand gedaan?”
”Heb je tanden al gepoetst?”

Of

“Ga toch lekker buiten spelen.”
“Ga gamen!”
“Vraag of er iemand bij jou komt spelen.”
“Ga de hond even uitlaten.”
“Zit je toch niet zo te vervelen.”

Je wordt er helemaal dol van. Je hebt gewoon geen zin!!!!! Geen zin om ook maar iets te doen van wat er gevraagd of voorgesteld wordt.

NU EVEN NIET. JE HEBT GEWOON GEEN ZIN.

Probeer het eens te laten gaan en er gewoon aan toe te geven. Je zult zien dat het vanzelf over waait zonder inmenging van iets of iemand.

Er zijn dan ook nog goedbedoelde opmerkingen als: “Dan moet je gewoon zin maken.”
Soms is dat fijn als mensen je een zetje willen geven. Dat helpt weleens.

Meestal niet en je weet heel diep van binnen dat ‘NU EVEN NIET’ jou meer gaat brengen dan maar door te hollen en dingen tegen je zin in te doen. Als je weer zin erin hebt gaat het meestal sneller, heb je er plezier in en is het klusje zo geklaard.

Het geen zin hebben is ook een manier om je terug te trekken uit de drukte van de dagelijkse verplichtingen. Vaak voel je goed aan dat je helemaal nergens zin in hebt, maar gun je jezelf of je kind geen tijd om helemaal niets te doen, gewoon omdat er nog zoveel moet.

Als we dit te lang negeren en hier geen gehoor aan geven is ons lichaam heel wijs en zegt: “Nu stop je, maak pas op de plaats, want je hebt koorts, griep, buikpijn, hoofdpijn of….”. Vul zelf maar in.

Dan mag je, nee, moet je of kan je niet anders meer dan niets doen. En zo krijgt jouw lichaam rust om te herstellen en op te laden.

Ze zeggen dat zo mooi in het Italiaans “Dolce far niente” ; Het zalige nietsdoen.

Het is niet alleen voor in de vakantie weggelegd hoor. Juist deze momenten voor jezelf, en ook voor je kind inbouwen en reserveren geeft nieuwe impulsen, je kunt weer opladen, nieuwe energie genereren, en daarna heb je gewoon weer zin om……. Laat je verrassen met wat er vanuit het dolce far niente bij jou mag ontstaan.

Het is natuurlijk een ander verhaal als dit structureel, te vaak en te lang voorkomt. Dan wordt het tijd om een bezoekje aan een dokter of andere deskundige te brengen.

shutterstock_335897828

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *